|
Praktyki na politologii |
| Autor |
Wiadomość |
Kaja86
Ta prawie ruda

Kierunek: SO V, prawo III
|
Wysłany: Sro 07 Lip, 10 2:19 pm
|
|
|
Wszystko zależy od miejsca - ja na praktykach w sądzie pisałam wyroki, więc raczej jest to związane z kierunkiem studiów ale np ostatnio byłam na takich praktykach, gdzie głownie przepisywałam jakieś rzeczy z segregatorów do komputera i w końcu je rzuciłam |
|
_________________ Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things |
|
|
|
 |
Anne
Weteran

Kierunek: historia i politologia
|
Wysłany: Sro 07 Lip, 10 2:38 pm
|
|
|
W sumie z tych wszystkich punktów, które miałam w raporcie, to tak naprawdę tylko pisałam jakieś wystąpienia, interpelacje, zapytania poselskie, oświadczenia i chyba jedną interwencję - częśc z tego napisałam w domu, bo nawet chodzić tam nie musiałam codziennie Ale lubiłam przychodzić, bo fajnie było i podobało mi się pisanie takich rzeczy |
|
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

Kierunek: Politologia V rok
Wiek: 24 Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 7523 Skąd: LIGOTA CITY
|
Wysłany: Sro 07 Lip, 10 4:42 pm
|
|
|
| Klosos napisał/a: | | zajmowałam się też robieniem porządku w segregatorach i innych papierach | Co imo jest akurat ok, bo to paradoksalnie często bardzo przydatna wiedza, której na studiach nie nauczą.
Ja miałem podobne merytorycznie praktyki w Gabinecie Wojewody Śląskiego w Biurze Prasowym i też mi się bardzo podobało. Byłem też w Dziale PR Euro-Centrum i też zajmowałem sie rzeczami jak najbardziej związanymi ze z kierunkiem (a raczej jego częścią - tą związaną z PR-em, komunikacją i promocją właśnie ). Poza tym uczestniczyłem i współorganizowałem 4 obozy, które były traktowane jako praktyki i na każdym z nich nie dość, że uczestnicy na brak zajęć merytorycznych nie narzekali, to wszystkie były stricte związane z naszą specjalnością. Może miałem szczęście, ale jednak. |
|
When all you have's a hammer
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
gandzia25
Weteran

Kierunek: politologia V
Wiek: 23 Dołączyła: 08 Lut 2008 Posty: 489 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Sro 07 Lip, 10 9:37 pm
|
|
|
| Ja miałam praktyki w wydziale informacji i promocji Urzędu Miasta Katowice, przypadły na wrzesień 2009 i miałam mnóstwo rzeczy do roboty, bo Katowice organizowały wówczas EUROBASKET i Ligę Światową Kobiet (Finał rozgrywek). Pracy było po uszy, ale mnóstwo się tam nauczyłam. Traktowano nas po partnersku, a nie jak sprzątaczki. |
|
_________________ No worries!!
 |
|
|
|
 |
Ya'qub
Wymiatacz

Kierunek: Politologia
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 10 11:10 pm
|
|
|
| Jak długie mają być praktyki na Politologii stacjonarnej spec. społeczno-gospodarcza? |
|
_________________ Matkojebców czeka sąd, polityków czeka wstyd i strach i zgon. |
|
|
|
 |
szynol

Kierunek: politologia, socjologia
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 10 11:28 pm
|
|
|
| 4 tygodnie |
|
|
|
|
 |
Ya'qub
Wymiatacz

|
Wysłany: Czw 08 Lip, 10 11:50 pm
|
|
|
| Danke. |
|
_________________ Matkojebców czeka sąd, polityków czeka wstyd i strach i zgon. |
|
|
|
 |
Asatru
Bywalec

Kierunek: politologia/fil. słow.
|
Wysłany: Wto 27 Lip, 10 4:31 pm
|
|
|
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś podesłał mi swój raport z praktyk (zrzynać nie będe na pewno bo widze, że nikt nie siedział w Urzędzie Stanu Cywilnego ;p).
Mój mail: feainnewedd89@gmail.com |
|
|
|
|
 |
Stokrotka000
Nowy na forum

|
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 10:50 am
|
|
|
Mam pytanie, w sobotę wysłalam do dr Grzonki dane dotyczące praktyk, które zaczynam z początkiem sierpnia, ale nie dostałam żadnej odpowiedzi. Czy ktoś mi może powiedzieć, no w zasadzie napisać , jak to wygląda z odbiorem skierowania na praktyki? Czy dr Grzonka będzie jutro na uczelni? Czy po porstu pojechać i liczyć na to, że skierowanie jest, czy czekać na odpowiedź? Nie wiem co mam zrobić. |
|
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

|
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 12:04 pm
|
|
|
Dr Grzonka jest na urlopie i wątpię, żeby był na WNS przed początkiem sierpnia, choć wykluczyć nie można.
W sierpniu zaś WNS (jak cały UŚ) ma być zamknięty i nie działać z uwagi na oszczędności (wyjątkiem będzie dziekanat, gdzie będą zapisy na studia przez kilka dni). Poza tym od poniedziałku zaczyna się obóz naukowy, którego dr Grzonka jest opiekunem, więc będzie w Cieszynie, a nie w Katwicach. Obawiam się więc, że najwcześniej będziesz w stanie coś załatwić we wrześniu.
Poza tym sorry, ale takie rzeczy to się załatwia w czerwcu, a nie dwudziestegoentego lipca... |
|
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
Stokrotka000
Nowy na forum

|
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 3:56 pm
|
|
|
Dziękuje za informacje. Ale poza tym sorry, gdyby życie było takie łatwe, proste i cudowne, to by mnie tutaj nie było. Nie zawsze możemy wszystko sobie poukładać tak jak byśmy chcieli . |
|
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

|
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 4:28 pm
|
|
|
| Mówiąc uczciwie, nawet jak by Ci się udało znaleźć dr. Grzonkę, to i tak nic Ci to nie da, bo skierowanie musi obecnie podpisać również dziekan Czerwiński, który też jest na urlopie. Potencjalna szansa na załatwienie czegoś takiego była do 13-15 lipca i to już przy pewnej dozie szczęścia. Potem niestety wrzesień. |
|
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
Szpinak
Stały bywalec Nic nie wie

|
Wysłany: Pią 20 Sie, 10 12:00 am Palący problem z praktykami, wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
|
|
|
Witam. Mam nadzieję, że ktoś może odpowiedzieć na moje pytania, bo póki co zdaje mi się, że jestem w kropce. Sytuacja wygląda następująco:
W lipcu załatwiłem sobie miejsce praktyk, konkretną firmę. Nie wiedziałem co zrobić dalej, ale miła pani z wydziału powiedziała mi, żebym wysłał dane swoje i firmy na konkretny adres. Zrobiłem to, następnie, dwa lub trzy dni potem, dostałem informację zwrotną, że podpisane przez odpowiedniego dziekana dokumenty czekają. Tutaj niestety zaczął się problem, ponieważ nie było mnie już w domu, Katowicach, na Śląsku. Bez zastanowienia doszedłem do wniosku, że odbiorę dokumenty w sierpniu, praktyki mam w końcu umównione na początek września. Niestety, jak większość pewnie wie, w sierpniu wydział jest zamknięty, sprawę potęguje jeszcze remont. No i tutaj pojawia się problem. Stąd pytania:
1. Czy mogę rozpocząć praktyki, sprawy papierkowe wciąż jeszcze załatwiając?
2. Czy we wrześniu będą działały odpowiednie miejsca/instytucje na wydziale, gdzie będę mógł odebrać czekające na mnie dokumenty?
3. Jeżeli już odbiorę podpisany przez dziekana dokument, co muszę z nim następnie zrobić?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie odnośnie męczącej mnie sprawy. Politologia, rok I. |
|
|
|
|
 |
Klosos
człowiek-chaos

Kierunek: SO III, polit. I MU
|
Wysłany: Pią 20 Sie, 10 11:40 am
|
|
|
| Szpinak napisał/a: | | 1. Czy mogę rozpocząć praktyki, sprawy papierkowe wciąż jeszcze załatwiając? |
u mnie nie było problemu, wszelkie papiery zaniosłam dopiero pod koniec praktyk.
| Szpinak napisał/a: | | 3. Jeżeli już odbiorę podpisany przez dziekana dokument, co muszę z nim następnie zrobić? |
Pewnie udać się z nim do kadr, ale zapytasz swojego "opiekuna praktyk" w tym miejscu gdzie masz praktyki. |
|
_________________ I've got a voice too powerful to stop. I'm gonna have to fuck my way to the top!
 |
|
|
|
 |
malaga
idealistka

Kierunek: socjologiaV,SRiKS III
|
Wysłany: Pią 20 Sie, 10 8:27 pm
|
|
|
Ja też papiery dałam dopiero na koniec praktyk. Jeśli masz wątpliwości, to powiedz od razu w miejscu praktyk kiedy je dostarczysz - i tyle |
|
_________________ "Life is not measured by the breaths we take, but by the
moments and places that take our breath away." |
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

|
Wysłany: Sro 25 Sie, 10 6:35 pm Re: Palący problem z praktykami, wdzięczny za jakąkolwiek po
|
|
|
| Szpinak napisał/a: | | 1. Czy mogę rozpocząć praktyki, sprawy papierkowe wciąż jeszcze załatwiając? | Tak, jeśli instytucja, gdzie masz mieć praktyki się zgodzi.
| Cytat: | | 2. Czy we wrześniu będą działały odpowiednie miejsca/instytucje na wydziale, gdzie będę mógł odebrać czekające na mnie dokumenty? | Powinny działać normalnie od początku przyszłego tygodnia, choć z uwagi naremont zapewne będą miały pewne trudności w funkcjonowaniu...
| Cytat: | | 3. Jeżeli już odbiorę podpisany przez dziekana dokument, co muszę z nim następnie zrobić? | Dostaniesz go w 2 kopiach. Zanosisz je do instytucji gdzie masz praktyki, gdzie również muzą je podpisać. Jedna jest dla nich, a drugą odnosisz do opiekuna praktyk na WNS.
A tak na przyszłość to pamiętaj, że wszelkie tego typu sprawy najlepiej załatwiać w czerwcu, a najpóźniej do lipcowej Rady Wydziału (te są tradycyjnie we wtorki, ale w który konkretnie trzeba zawsze zapytać ), bo potem po pierwsze pracownicy zaczynają wyjeżdżać na urlopy, a po drugie w sierpniu ogólnie większość budynków UŚ jest nieczynna z uwagi na oszczędności, remonty i inne. |
|
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
kandydat5924
Wymiatacz

Kierunek: filo/poli/hist
|
Wysłany: Czw 26 Sie, 10 3:39 pm
|
|
|
| a wiadomo kto teraz jest opiekunem praktyk psg? |
|
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

|
Wysłany: Pią 27 Sie, 10 2:12 pm
|
|
|
| Formalnie jeszcze nie jest wyznaczony. Jak ktoś potrzebuje wpisu na gwałt, to niech idzie do prof. Mitręgi, dr. Glajcara lub dr. Grzonki. |
|
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
|
|