|
Rekrutacje |
| Autor |
Wiadomość |
Ya'qub
Wymiatacz

Kierunek: Politologia
|
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 3:32 pm
|
|
|
Do kiedy można składać odwołania od 'nieprzyjęcia na studia'? Mamy jakiś wzór takiego odwołania?
Sorry, jeżeli dubluję wątek.
Gdzie w ogóle jest jakiś akt prawny o zasadach rekrutacji na 2010/2011, zasadach postępowania WKR, UKR, odwołaniach etc. ? |
|
_________________ Matkojebców czeka sąd, polityków czeka wstyd i strach i zgon. |
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

Kierunek: Politologia V rok
Wiek: 24 Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 7522 Skąd: LIGOTA CITY
|
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 5:33 pm
|
|
|
| Ya'qub napisał/a: | | Do kiedy można składać odwołania od 'nieprzyjęcia na studia'? | 2 tygodnie od otrzymania pisemnej decyzji.
| Cytat: | | Mamy jakiś wzór takiego odwołania? | Nie.
| Cytat: | | Gdzie w ogóle jest jakiś akt prawny o zasadach rekrutacji na 2010/2011, zasadach postępowania WKR, UKR, odwołaniach etc. ? |
Po pierwsze kodeks postępowania administracyjnego.
Po drugie strona UŚ: http://kandydat.us.edu.pl/node/3 |
|
When all you have's a hammer
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
Radzio
Wyjadacz keke rotfl

Kierunek: lubię placki
|
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 9:42 pm
|
|
|
| Ya'qub napisał/a: | | Mamy jakiś wzór takiego odwołania? |
Pisałem takie odwołanie ze dwa lata temu. Podeślij @ przez PW, to ci podrzucę. |
|
_________________ Piszę wolno, bo wiem, że czytacie wolno.
"Klasą jest przestrzegać etykiety i lekceważyć konwenanse" |
|
|
|
 |
Kaja86
Ta prawie ruda

Kierunek: SO V, prawo III
|
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 10:29 pm
|
|
|
| Ale co Wy piszecie w tych odwołaniach? Że źle Wam punkty policzyli? Bo już nie ma przecież takich odwołań jak kilka lat temu. |
|
_________________ Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things |
|
|
|
 |
Klosos
człowiek-chaos

Kierunek: SO III, polit. I MU
|
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 10:57 pm
|
|
|
| Nie trzeba tego uzasadniać przecież. piszesz, że się nie zgadzasz, a oni muszą sprawdzić i Ci odpisać i tyle. i tak pewnie nic to nie daje, ale napisać zawsze można. a nuż.. |
|
_________________ I've got a voice too powerful to stop. I'm gonna have to fuck my way to the top!
 |
|
|
|
 |
Bialix
Guru Goldberg

Kierunek: Historia V (zasadniczo)
Wiek: 22 Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 2334 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 12:10 am
|
|
|
A nie prościej poczekać, aż się przemiesza pula kandydatów i wskoczysz z rezerwowej |
|
_________________ W etyce ateistycznej nie ma miejsca na nonsensy o "uległości" głoszone przez zarówno grupy baptystyczne i inne chrześcijańskie, jak i żydowskie. Ateiści odrzucają - zresztą słusznie - te prymitywne patriarchalne postawy wobec małżeństwa obecne w wielu religiach.
Ron Barrier
 |
|
|
|
 |
Kleofas
Wymiatacz zielone oko historii

Kierunek: historia
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 8:51 am
|
|
|
| Klosos napisał/a: | | Nie trzeba tego uzasadniać przecież. piszesz, że się nie zgadzasz, a oni muszą sprawdzić i Ci odpisać i tyle. i tak pewnie nic to nie daje, ale napisać zawsze można. a nuż.. |
Po licho odwołania? Biorą z listy rezerwowej po kolei, odwołania już odeszły do lamusa.Nikt Ci ich nie przyjmie. |
|
_________________ Historio, historio, ty żarłoczny micie, cóż dla Ciebie znaczy jedno ludzkie życie ... |
|
|
|
 |
Klosos
człowiek-chaos

Kierunek: SO III, polit. I MU
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 10:11 am
|
|
|
| Przyjąć nie przyjmie, ale odpisać mają obowiązek. Nie wiem po co to pisać, dla mnie bezcelowe. |
|
_________________ I've got a voice too powerful to stop. I'm gonna have to fuck my way to the top!
 |
|
|
|
 |
Bialix
Guru Goldberg

Kierunek: Historia V (zasadniczo)
Wiek: 22 Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 2334 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 10:13 am
|
|
|
To po co tracić czas i robić z siebie nadgorliwca? Sam se możesz policzyć punkty jakie uzyskałeś w rekrutacji. Jeśli komisja się machnęła, nie ma sprawy, ale tak, to tylko dodajesz innym roboty a wynik się nie zmieni
Czekaj aż się dostaniesz z rezerwowej i tyle. |
|
_________________ W etyce ateistycznej nie ma miejsca na nonsensy o "uległości" głoszone przez zarówno grupy baptystyczne i inne chrześcijańskie, jak i żydowskie. Ateiści odrzucają - zresztą słusznie - te prymitywne patriarchalne postawy wobec małżeństwa obecne w wielu religiach.
Ron Barrier
 |
|
|
|
 |
Radzio
Wyjadacz keke rotfl

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 11:46 am
|
|
|
| Ja pisałem odwołanie, bo wzięli w moim przypadku pod uwagę punkty z poziomu podstawowego, kiedy powinni wziąć z poziomu rozszerzonego. Pomylili się na moją niekorzyść, to się odwołałem. Nie wyobrażam sobie odwoływać się, jeśli by policzyli wszystko dobrze. |
|
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 11:57 am
|
|
|
No bo odwołać obecnie można się jedynie z powodu błędów w procedurze popełnionych przez komisję. Jak wszystko zrobili dobrze, to nie ma podstawy do odwołania...
Kiedyś było inaczej - ale ostatnim razem jak mój rocznik na studia przyjmowali. |
|
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
Ya'qub
Wymiatacz

Kierunek: Politologia
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 5:15 pm
|
|
|
To odwołanie to nie dla mnie, poza tym, napisane zostanie tylko po to, żeby potem się nie zastanawiać, co by było gdyby...
Ogólnie wiocha jest w tym roku na niektórych kierunkach z kryteriami rekrutacji. Punkty przyznawane są tak samo za poziom podstawowy jak i rozszerzony na maturze - wysoce to niesprawiedliwe w stosunku do osób, które pisały trudniejszą wersję egzaminu. |
|
_________________ Matkojebców czeka sąd, polityków czeka wstyd i strach i zgon. |
|
|
|
 |
cola
Stały bywalec

Kierunek: Dziennikarstwo
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 1:41 pm
|
|
|
| Jeszcze trochę cierpliwości trzeba mieć, żeby doczekać końca procesu rekrutacyjnego:) |
|
_________________ Pizza online, porównaj pizzerie i zamów - www.pizzozercy.pl |
|
|
|
 |
PureGame
Bywalec Pure Game

Kierunek: Praca socjalna
|
Wysłany: Pon 02 Sie, 10 11:02 am przeniesienie
|
|
|
Nie mam czasu teraz przegrzebać forum w poszukiwaniu tego tematu. Mam pytanie , a mianowicie oddałam teczke na jeden kierunek ale teraz patrze na listy i dostałam sie na socjologie. Nie sądziłam ,że to się stanie więc oddałam teczke na inny kierunek. Jest możliwość przeniesienia ? Jak to się robi? Czy wogóle się da?! Proszę bardzo o szybką odpowiedź.
[ Komentarz dodany przez: NN: Pon 02 Sie, 10 11:44 am ]
Pytanie jest związane z rekrutacją, więc scalam z odpowiednim tematem. |
|
_________________ Odbierając waszą zazdrość jako postawę demokracji,z dumą mogę stwierdzić że szykanowanie mnie przyprawia mnie o śmiech na moich pięknych ustach
 |
|
|
|
 |
malaga
idealistka

Kierunek: socjologiaV,SRiKS III
|
Wysłany: Pon 02 Sie, 10 12:42 pm
|
|
|
| Przychodzisz na wydział, gdzie złożyłaś już papiery i mówisz, że rezygnujesz. A potem zanosisz na inny wydział/inny kierunek. |
|
_________________ "Life is not measured by the breaths we take, but by the
moments and places that take our breath away." |
|
|
|
 |
xMarcinx
Wymiatacz

Kierunek: KPSS/SPS
|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 3:54 pm
|
|
|
Mam pytanie odnośnie listy przyjętych z tego co widzę, na politologię dostało się 480 osob ja rozumiem, że przyjmują trochę wiecej osób ale no bez jaj.. najlepsza osoba ma ponad 2 razy tyle punktów co najgorsza.. te 480 to jest pewne i tyle zagości na pierwszym semestrze? Na innych kierunkach takiego przegięcia nie widzę jest przyjmowane wiecej osob ale wyniki są dość podobne i nie jest 480 osób a ok 150-250. |
|
_________________ >>NO MORE HIPPIES |
|
|
|
 |
Moni
Wymiatacz norf! :D

Kierunek: Politologia I
|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 4:59 pm
|
|
|
| xMarcinx napisał/a: | | 480 to jest pewne i tyle zagości na pierwszym semestrze? |
Raczej nie, bo niektóre osoby składają na kilka kierunków i politologia jest "awaryjna". Ilu tak naprawdę zostanie- trudno określić. |
|
|
 |
xMarcinx
Wymiatacz

|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 6:58 pm
|
|
|
| Moni napisał/a: | | xMarcinx napisał/a: | | 480 to jest pewne i tyle zagości na pierwszym semestrze? |
Raczej nie, bo niektóre osoby składają na kilka kierunków i politologia jest "awaryjna". Ilu tak naprawdę zostanie- trudno określić. |
Inne kierunki też wybierają awaryjnie. Zresztą najlepsze jest to, że na Katowice przyjęli te 480 osób z (trochę więcej niż liczy sejm), a w Rybniku przyjęli 78 osób.. i brak osób na liście rezerwowej To co teraz na siłę ze 150 prze delegują pod Rybnik czy jak? Że osoby ze śląska i zagłębia wolą Katowice to normalne, ale że przyjezdni też.. dziwne, przecie papier ten sam, ach zapomniałem liczy się prestiż, lepiej przecie powiedzieć znajomym w zimnej wódce, że się studiuje w Katowicach, a nie jakimś tam Rybniku. |
|
|
|
|
 |
Anne
Weteran

Kierunek: historia i politologia
|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 7:46 pm
|
|
|
xMarcinx, nigdy nie przenoszą nadprogramowych osób z Katowic do Rybnika. Jeśli ktoś złożył papiery tylko do Katowic, a nie złożył ich do Rybnika, to jeśli nie dostał się do Katowic, to nie ma co liczyć na zlitowanie i przeniesienie do Rybnika.
Fakt, przegięli z tą liczbą przyjętych 480... |
|
|
|
|
 |
xMarcinx
Wymiatacz

|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 8:40 pm
|
|
|
To co zrobią zna ktoś jakieś oficjalne stanowisko?
Najciekawsze jest to, ze w ogłszeniu dotyczacym rekrutacji jak by było:
W Rybniku -
| Cytat: | Zapisy
od 2010-05-10 12:00:00 do 2010-07-05 12:00:00
Liczba osób zapisanych na kierunek
87
Limit miejsc
30 |
Przyjęli prawie 3 razy tyle...
W Katowicach:
| Cytat: | Jednostki prowadzące
Wydział Nauk Społecznych
Uniwersytet Śląski
Zapisy
od 2010-05-10 12:00:00 do 2010-07-05 12:00:00
Liczba osób zapisanych na kierunek
731
Limit miejsc
180 |
Przyjęli też 3 razy tyle.. gdzie tych studentów upchamy, co na to schody? Będzie kolejne Love Parade |
|
|
|
|
 |
Radzio
Wyjadacz keke rotfl

|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 8:47 pm
|
|
|
| Zapisanych (czyli chętnych) = przyjętych? |
|
|
|
|
 |
paperCUT
lic. :-)

Kierunek: socjologia (już) V
Wiek: 23 Dołączyła: 01 Paź 2006 Posty: 4655 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 8:58 pm
|
|
|
| Wieloletnia praktyka przy rekrutacji pokazuje, że zawsze masa przyjętych osób z różnych powodów rezygnuje, więc nie siejcie niepotrzebnej paniki. |
|
_________________ Za każdym razem, gdy piszesz głupi post, Bóg zabija kotka. |
|
|
|
 |
xMarcinx
Wymiatacz

|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 9:02 pm
|
|
|
Ale zwykle to było max 2 razy tyle, a nie 3..
Zapisanych =/ przyje tych ale zgłoszonych kandydatów, chociaż w Rybniku każdy kandydat został przyjęty.. |
|
|
|
|
 |
Kaja86
Ta prawie ruda

Kierunek: SO V, prawo III
|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 9:14 pm
|
|
|
| No tak było na historii, że przyjęli jakoś strasznie dużo tych osób, wielu z nich niezbyt dobrze szło, nie było miejsca, a potem sesje ich unicestwiły. Szczerze mówiąc nie wiem, czy taka praktyka ma sens, wiele osób się skarżyło że nie mogą się pomieścić i mają niekorzystny plan. |
|
_________________ Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things |
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

|
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 10:23 pm
|
|
|
| Liczba zakwalifikowanych do przyjęcia (bo wcale jeszcze nie przyjętych - to zupełnie co innego) jest oparta na doświadczeniach z lat ubiegłych i jest dobrze przemyślana - podobną ilość osób w zeszłym roku przepuszczono przez system rekrutacyjny, żeby zostało z nich 220. Chodzi więc głównie o to, żeby po pierwsze nie robić nie wiadomo ilu tur naboru, tylko na początku przyjąć tylu, żeby studia podjęło tylu, ilu trzeba - a zawsze dużo ludzi rezygnuje. A po drugie, żeby te 8 grup zostało i był luz przy podziale na specjalności. W zeszłym roku też zakwalifikowali do przyjęcia sporo ponad limit, ale nie tylu, po czym okazało się, że trzeba było i tak przyjmować kolejnych z listy, bo zapisało się mniej niż limit. Ostatecznie studia formalnie podjęło jakieś ok 220 osób, z czego realnie zaczęło jakieś 200-210, zaś do pierwszej sesji spróbowało podejść ok 190. Problem jest taki, że sporo osób deklaruje podjęcie studiów, ale potem rezygnuje - bo dostali sie gdzie indziej, bo wzięli 2-3 kierunki (dobrze zdali maturę, wszedzie ich przyjęli, wiec co szkodzi spróbować) i nie dają rady etc. etc. I potem tacy ludzie zajmują miejsca tym, którm realnie zależy na studiowaniu politologii na UŚ. Kiedyś tego nie było, bo były egzaminy wstępne i odstraszały sporo niepewnych i niezdecydowanych. Rekrutacja oparta na wynikach z matury rodzi wiele problemów i trzeba z nimi walczyć jak można - m. in. w taki sposób. |
|
And when all else fails
Hit the nails! |
|
|
|
 |
|
|