FORUM STUDENTÓW WNS Strona Główna FORUM STUDENTÓW WNS
Nieoficjalne forum dyskusyjne
studentów Wydziału Nauk Społecznych
Uniwersytetu Śląskiego

www.forumwns.org

forumwns@forumwns.org

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
WNSIFIHINPiDzISURSS UŚRSS WNS
 Ogłoszenie 

Zaczynasz studia od października? Koniecznie zajrzyj do działu dla nowych studentów!

Już 9 września zlot forum! Zapraszamy wszystkich studentów i tych, co studentami będą od października :-) Szczegóły

Zapraszamy do zapoznania się z Regulaminem Forum
Pierwsze kroki na forum? Koniecznie przeczytaj Przewodnik po serwisie
Jeśli macie uwagi dotyczące pracy moderatorów i adminów to możecie je wpisywać Tutaj
Swoje propozycje dotyczące funkcjonowania forum możecie przedstawiać Tutaj
Osoby zasłużone dla rozwoju FORUM WNS Lista
Zachęcamy do współtworzenia Kalendarza wydarzeń

Na forum jest wiele tematów dotyczących kadry dydaktycznej, która często podlega krytyce.
Możliwe, że któryś z wymienionych wykładowców przeczyta uwagi o sobie, dlatego skorzystaj z tego mądrze:
nie rzucaj bezpodstawnymi zarzutami, spróbuj natomiast pomyśleć nad merytorycznymi uwagami, które mogłyby poprawić jakość prowadzonych zajęć.
W ten sposób pomożesz sobie i im!

Zarząd forum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rekrutacje
Autor Wiadomość
Ya'qub 
Wymiatacz

Kierunek: Politologia
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 3:32 pm   

Do kiedy można składać odwołania od 'nieprzyjęcia na studia'? Mamy jakiś wzór takiego odwołania?
Sorry, jeżeli dubluję wątek.

Gdzie w ogóle jest jakiś akt prawny o zasadach rekrutacji na 2010/2011, zasadach postępowania WKR, UKR, odwołaniach etc. ?

Grzona 
Greńudos Locos

Kierunek: Politologia V rok
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 5:33 pm   

Ya'qub napisał/a:
Do kiedy można składać odwołania od 'nieprzyjęcia na studia'?
2 tygodnie od otrzymania pisemnej decyzji.
Cytat:
Mamy jakiś wzór takiego odwołania?
Nie.
Cytat:
Gdzie w ogóle jest jakiś akt prawny o zasadach rekrutacji na 2010/2011, zasadach postępowania WKR, UKR, odwołaniach etc. ?

Po pierwsze kodeks postępowania administracyjnego. ;)
Po drugie strona UŚ: http://kandydat.us.edu.pl/node/3 ;)

Rada Samorządu Studenckiego WNS

When all you have's a hammer
All you see is nails
And when all else fails
Hit the nails!

Radzio 
Wyjadacz
keke rotfl

Kierunek: lubię placki
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 9:42 pm   

Ya'qub napisał/a:
Mamy jakiś wzór takiego odwołania?

Pisałem takie odwołanie ze dwa lata temu. Podeślij @ przez PW, to ci podrzucę.

"Klasą jest przestrzegać etykiety i lekceważyć konwenanse"

Kaja86 
Ta prawie ruda

Kierunek: SO V, prawo III
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 10:29 pm   

Ale co Wy piszecie w tych odwołaniach? Że źle Wam punkty policzyli? Bo już nie ma przecież takich odwołań jak kilka lat temu.

Klosos 
człowiek-chaos

Kierunek: SO III, polit. I MU
Wysłany: Nie 25 Lip, 10 10:57 pm   

Nie trzeba tego uzasadniać przecież. piszesz, że się nie zgadzasz, a oni muszą sprawdzić i Ci odpisać i tyle. i tak pewnie nic to nie daje, ale napisać zawsze można. a nuż..

Bialix 
Guru
Goldberg

Kierunek: Historia V (zasadniczo)
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 12:10 am   

A nie prościej poczekać, aż się przemiesza pula kandydatów i wskoczysz z rezerwowej :]
W etyce ateistycznej nie ma miejsca na nonsensy o "uległości" głoszone przez zarówno grupy baptystyczne i inne chrześcijańskie, jak i żydowskie. Ateiści odrzucają - zresztą słusznie - te prymitywne patriarchalne postawy wobec małżeństwa obecne w wielu religiach.
Ron Barrier

Kleofas 
Wymiatacz
zielone oko historii

Kierunek: historia
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 8:51 am   

Klosos napisał/a:
Nie trzeba tego uzasadniać przecież. piszesz, że się nie zgadzasz, a oni muszą sprawdzić i Ci odpisać i tyle. i tak pewnie nic to nie daje, ale napisać zawsze można. a nuż..

Po licho odwołania? Biorą z listy rezerwowej po kolei, odwołania już odeszły do lamusa.Nikt Ci ich nie przyjmie.

Klosos 
człowiek-chaos

Kierunek: SO III, polit. I MU
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 10:11 am   

Przyjąć nie przyjmie, ale odpisać mają obowiązek. Nie wiem po co to pisać, dla mnie bezcelowe.

Bialix 
Guru
Goldberg

Kierunek: Historia V (zasadniczo)
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 10:13 am   

To po co tracić czas i robić z siebie nadgorliwca? Sam se możesz policzyć punkty jakie uzyskałeś w rekrutacji. Jeśli komisja się machnęła, nie ma sprawy, ale tak, to tylko dodajesz innym roboty a wynik się nie zmieni :]

Czekaj aż się dostaniesz z rezerwowej i tyle.
W etyce ateistycznej nie ma miejsca na nonsensy o "uległości" głoszone przez zarówno grupy baptystyczne i inne chrześcijańskie, jak i żydowskie. Ateiści odrzucają - zresztą słusznie - te prymitywne patriarchalne postawy wobec małżeństwa obecne w wielu religiach.
Ron Barrier

Radzio 
Wyjadacz
keke rotfl

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 11:46 am   

Ja pisałem odwołanie, bo wzięli w moim przypadku pod uwagę punkty z poziomu podstawowego, kiedy powinni wziąć z poziomu rozszerzonego. Pomylili się na moją niekorzyść, to się odwołałem. Nie wyobrażam sobie odwoływać się, jeśli by policzyli wszystko dobrze.

Grzona 
Greńudos Locos

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 11:57 am   

No bo odwołać obecnie można się jedynie z powodu błędów w procedurze popełnionych przez komisję. Jak wszystko zrobili dobrze, to nie ma podstawy do odwołania...
Kiedyś było inaczej - ale ostatnim razem jak mój rocznik na studia przyjmowali.

All you see is nails
And when all else fails
Hit the nails!

Ya'qub 
Wymiatacz

Kierunek: Politologia
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 5:15 pm   

To odwołanie to nie dla mnie, poza tym, napisane zostanie tylko po to, żeby potem się nie zastanawiać, co by było gdyby...

Ogólnie wiocha jest w tym roku na niektórych kierunkach z kryteriami rekrutacji. Punkty przyznawane są tak samo za poziom podstawowy jak i rozszerzony na maturze - wysoce to niesprawiedliwe w stosunku do osób, które pisały trudniejszą wersję egzaminu.

cola 
Stały bywalec

Kierunek: Dziennikarstwo
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 1:41 pm   

Jeszcze trochę cierpliwości trzeba mieć, żeby doczekać końca procesu rekrutacyjnego:)

PureGame 
Bywalec
Pure Game

Kierunek: Praca socjalna
  Wysłany: Pon 02 Sie, 10 11:02 am   przeniesienie

Nie mam czasu teraz przegrzebać forum w poszukiwaniu tego tematu. Mam pytanie , a mianowicie oddałam teczke na jeden kierunek ale teraz patrze na listy i dostałam sie na socjologie. Nie sądziłam ,że to się stanie więc oddałam teczke na inny kierunek. Jest możliwość przeniesienia ? Jak to się robi? Czy wogóle się da?! Proszę bardzo o szybką odpowiedź.

[ Komentarz dodany przez: NN: Pon 02 Sie, 10 11:44 am ]
Pytanie jest związane z rekrutacją, więc scalam z odpowiednim tematem.

malaga 
idealistka

Kierunek: socjologiaV,SRiKS III
Wysłany: Pon 02 Sie, 10 12:42 pm   

Przychodzisz na wydział, gdzie złożyłaś już papiery i mówisz, że rezygnujesz. A potem zanosisz na inny wydział/inny kierunek.

xMarcinx 
Wymiatacz

Kierunek: KPSS/SPS
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 3:54 pm   

Mam pytanie odnośnie listy przyjętych z tego co widzę, na politologię dostało się 480 osob :shock: ja rozumiem, że przyjmują trochę wiecej osób ale no bez jaj.. najlepsza osoba ma ponad 2 razy tyle punktów co najgorsza.. te 480 to jest pewne i tyle zagości na pierwszym semestrze? Na innych kierunkach takiego przegięcia nie widzę jest przyjmowane wiecej osob ale wyniki są dość podobne i nie jest 480 osób a ok 150-250.

Moni 
Wymiatacz
norf! :D

Kierunek: Politologia I
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 4:59 pm   

xMarcinx napisał/a:
480 to jest pewne i tyle zagości na pierwszym semestrze?

Raczej nie, bo niektóre osoby składają na kilka kierunków i politologia jest "awaryjna". Ilu tak naprawdę zostanie- trudno określić.

xMarcinx 
Wymiatacz

Wysłany: Wto 03 Sie, 10 6:58 pm   

Moni napisał/a:
xMarcinx napisał/a:
480 to jest pewne i tyle zagości na pierwszym semestrze?

Raczej nie, bo niektóre osoby składają na kilka kierunków i politologia jest "awaryjna". Ilu tak naprawdę zostanie- trudno określić.

Inne kierunki też wybierają awaryjnie. Zresztą najlepsze jest to, że na Katowice przyjęli te 480 osób z (trochę więcej niż liczy sejm), a w Rybniku przyjęli 78 osób.. i brak osób na liście rezerwowej :D To co teraz na siłę ze 150 prze delegują pod Rybnik czy jak? Że osoby ze śląska i zagłębia wolą Katowice to normalne, ale że przyjezdni też.. dziwne, przecie papier ten sam, ach zapomniałem liczy się prestiż, lepiej przecie powiedzieć znajomym w zimnej wódce, że się studiuje w Katowicach, a nie jakimś tam Rybniku.

Anne 
Weteran

Kierunek: historia i politologia
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 7:46 pm   

xMarcinx, nigdy nie przenoszą nadprogramowych osób z Katowic do Rybnika. Jeśli ktoś złożył papiery tylko do Katowic, a nie złożył ich do Rybnika, to jeśli nie dostał się do Katowic, to nie ma co liczyć na zlitowanie i przeniesienie do Rybnika.

Fakt, przegięli z tą liczbą przyjętych 480... :roll:

xMarcinx 
Wymiatacz

Wysłany: Wto 03 Sie, 10 8:40 pm   

To co zrobią zna ktoś jakieś oficjalne stanowisko?

Najciekawsze jest to, ze w ogłszeniu dotyczacym rekrutacji jak by było:

W Rybniku -

Cytat:
Zapisy
od 2010-05-10 12:00:00 do 2010-07-05 12:00:00
Liczba osób zapisanych na kierunek
87
Limit miejsc
30

Przyjęli prawie 3 razy tyle...

W Katowicach:

Cytat:
Jednostki prowadzące
Wydział Nauk Społecznych
Uniwersytet Śląski
Zapisy
od 2010-05-10 12:00:00 do 2010-07-05 12:00:00
Liczba osób zapisanych na kierunek
731
Limit miejsc
180

Przyjęli też 3 razy tyle.. gdzie tych studentów upchamy, co na to schody? Będzie kolejne Love Parade :shock:

Radzio 
Wyjadacz
keke rotfl

Wysłany: Wto 03 Sie, 10 8:47 pm   

Zapisanych (czyli chętnych) = przyjętych?

paperCUT 
lic. :-)

Kierunek: socjologia (już) V
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 8:58 pm   

Wieloletnia praktyka przy rekrutacji pokazuje, że zawsze masa przyjętych osób z różnych powodów rezygnuje, więc nie siejcie niepotrzebnej paniki.

xMarcinx 
Wymiatacz

Wysłany: Wto 03 Sie, 10 9:02 pm   

Ale zwykle to było max 2 razy tyle, a nie 3..

Zapisanych =/ przyje tych ale zgłoszonych kandydatów, chociaż w Rybniku każdy kandydat został przyjęty..

Kaja86 
Ta prawie ruda

Kierunek: SO V, prawo III
Wysłany: Wto 03 Sie, 10 9:14 pm   

No tak było na historii, że przyjęli jakoś strasznie dużo tych osób, wielu z nich niezbyt dobrze szło, nie było miejsca, a potem sesje ich unicestwiły. Szczerze mówiąc nie wiem, czy taka praktyka ma sens, wiele osób się skarżyło że nie mogą się pomieścić i mają niekorzystny plan.

Grzona 
Greńudos Locos

Wysłany: Wto 03 Sie, 10 10:23 pm   

Liczba zakwalifikowanych do przyjęcia (bo wcale jeszcze nie przyjętych - to zupełnie co innego) jest oparta na doświadczeniach z lat ubiegłych i jest dobrze przemyślana - podobną ilość osób w zeszłym roku przepuszczono przez system rekrutacyjny, żeby zostało z nich 220. Chodzi więc głównie o to, żeby po pierwsze nie robić nie wiadomo ilu tur naboru, tylko na początku przyjąć tylu, żeby studia podjęło tylu, ilu trzeba - a zawsze dużo ludzi rezygnuje. A po drugie, żeby te 8 grup zostało i był luz przy podziale na specjalności. W zeszłym roku też zakwalifikowali do przyjęcia sporo ponad limit, ale nie tylu, po czym okazało się, że trzeba było i tak przyjmować kolejnych z listy, bo zapisało się mniej niż limit. Ostatecznie studia formalnie podjęło jakieś ok 220 osób, z czego realnie zaczęło jakieś 200-210, zaś do pierwszej sesji spróbowało podejść ok 190. Problem jest taki, że sporo osób deklaruje podjęcie studiów, ale potem rezygnuje - bo dostali sie gdzie indziej, bo wzięli 2-3 kierunki (dobrze zdali maturę, wszedzie ich przyjęli, wiec co szkodzi spróbować) i nie dają rady etc. etc. I potem tacy ludzie zajmują miejsca tym, którm realnie zależy na studiowaniu politologii na UŚ. Kiedyś tego nie było, bo były egzaminy wstępne i odstraszały sporo niepewnych i niezdecydowanych. Rekrutacja oparta na wynikach z matury rodzi wiele problemów i trzeba z nimi walczyć jak można - m. in. w taki sposób.

All you see is nails
And when all else fails
Hit the nails!

Odpowiedz do tematu