| Ogłoszenie |
Zaczynasz studia od października? Koniecznie zajrzyj do działu dla nowych studentów!
Już 9 września zlot forum! Zapraszamy wszystkich studentów i tych, co studentami będą od października :-) Szczegóły
Zapraszamy do zapoznania się z Regulaminem Forum
Pierwsze kroki na forum? Koniecznie przeczytaj Przewodnik po serwisie
Jeśli macie uwagi dotyczące pracy moderatorów i adminów to możecie je wpisywać Tutaj
Swoje propozycje dotyczące funkcjonowania forum możecie przedstawiać Tutaj
Osoby zasłużone dla rozwoju FORUM WNS Lista
Zachęcamy do współtworzenia Kalendarza wydarzeń
Na forum jest wiele tematów dotyczących kadry dydaktycznej, która często podlega krytyce. Możliwe, że któryś z wymienionych wykładowców przeczyta uwagi o sobie, dlatego skorzystaj z tego mądrze: nie rzucaj bezpodstawnymi zarzutami, spróbuj natomiast pomyśleć nad merytorycznymi uwagami, które mogłyby poprawić jakość prowadzonych zajęć. W ten sposób pomożesz sobie i im!
Zarząd forum |
Przesunięty przez: CZaRnYY Wto 06 Cze, 06 11:42 pm |
Komuniści na WNS-ie |
| Autor |
Wiadomość |
Don Pahrowa
Guru

Kierunek: Północ
Wiek: 16 Dołączył: 04 Paź 2005 Posty: 4938 Skąd: Centrum Wszechświata
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 12:12 am
|
|
|
| TepaCiupaga napisał/a: | | Wiec na uniwersytetach tez powinni przeprowadzic lustracje. Jakim prawem profesorem jest taka pani Szenyszyn, a wielu zasluzonych naukowcow o pogladac prawicowych nie jest dopuszczana do tej mafii... |
np. kto? BTW, profesorowie to mafia?
| El-Comendante napisał/a: | | A co powiesz o ludziach z LPR-u albo PiSu to dopiero hardcore. Mamy chyba demokracje i każdy może należeć i głosić swoje poglądy tak jak chce i gdzie chce... |
Ha-ha. Mamy pluralizm, ale ograniczony. Nie możesz głosić swoich poglądów, jeśli są niepoprawne polityczne lub nawołują do obalenia obecnego ustroju. Dlatego nie możesz np. założyć partii faszystowskiej (co mi się nie podoba - wolność słowa powinna być dla wszystkich, także dla debili).
| TepaCiupaga napisał/a: | | Sa to komunisci i wszelacy socjalisci |
O fajnie, ja też nie lubię PiSu Nie robi mi żadnej różnicy (a w każdym razie niewielką), czy socjaliści są bezbożni - vide SLD, czy pobożni - jak PiS.
| TepaCiupaga napisał/a: | | Komunista nie przestaje sie byc. Myslicie, ze ci nawroceni komunisci z SLD zmienili sie ? Bzdura. Czerwony zawsze bedzie czerwonym | To dlaczego w PiSie są ludzie z PZPR?
| TepaCiupaga napisał/a: | | Biorac pod uwage uklad sceny politycznej nie rozumiem dlaczego na nasz wydzial sa zapraszani komunisci, feministki i inni czerwoni zamiast np pana Ziobro, Dorna, Kuchcinskiego |
Oni nie przyjeżdżają, bowiem jak ty uważają uniwersytety za mafię
| TepaCiupaga napisał/a: | | Tak wiec skoro sa profesorowie z komunistycznego nadania u nas na wydziale nalezy ich usunac lub zbojkotowac. |
Bojkotować sobie możesz - masz do tego prawo. Ale na jakiej podstawie mamy kogoś "usuwać"?
| Cytat: | No tak, bycie dziekanem, działaczem "Solidarności" nie uprawnia do bycia profesorem. Może ona po prostu zna się na rzeczy?
Zasłużonych? Czym się zasłużyli, podaj przykłady. |
Właśnie, właśnie, lustracja i dekomunizacja powinna objąć wszystkich pracowników naukowych, nawet profesorowie matematyki z PZPR pewnie w czasie tłumaczenia trygonometrii robią pranie mózgów i zatruwają naszą patriotyczną młodzież komunistyczną propagandą
| lauro napisał/a: | | Kto wtedy będzie wykładał - sprzątaczki? |
Nie, bo wyjadą na zachód. |
|
_________________ Znudziłem się wam? Tak? Jesteście tylko zgrają snobistycznych snobów. Snobistycznych snobów, którzy się snobują. I tak was nie potrzebuję. Obejdę się i bez was. A kiedy odniosę sukces, wydam wielkie barbecue. I Żadnego nie zaproszę!
http://www.photoblog.pl/dzunior

|
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

Kierunek: Politologia V rok
Wiek: 24 Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 7523 Skąd: LIGOTA CITY
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 2:14 am
|
|
|
| TepaCiupaga napisał/a: | | Wiec na uniwersytetach tez powinni przeprowadzic lustracje. Jakim prawem profesorem jest taka pani Szenyszyn, a wielu zasluzonych naukowcow o pogladac prawicowych nie jest dopuszczana do tej mafii... | Przykłady jakieś?
| TepaCiupaga napisał/a: | | Nie wiem kto jest profesorem z komunistycznego nadania, ale moze to i dobrze. Nie chodzilbym na jego wyklady. | Zdefiniuj "komunistyczne nadanie". Ale jeśli chodzi Ci o pracownika naukowego, który rozpoczął pracę na uczelni przed 89 rokiem, to jest to jakieś 70% co najmniej imo, a jeśli chodzi o kadrę z wyższymi stopniami/tytułami naukowymi, to chyba 100%, co wynika z czystej demografii. I wcale nie widzę w tym nic złego ani nienormalnego. Nienormalna była by imo sytuacja w której powszechnie spotykało by się 30-letnich profesorów zwyczajnych, bo można by się wtedy zastanawiać czy dorobek tych ludzi rzeczywiście spełnia mocno wyśrubowane obecnie wymagania.
| Cytat: | | Toleruje konserwatystow, chadekow, a nawet zielonych i liberalow, ale jednego nie trawie i nie bede tolerowal. Sa to komunisci i wszelacy socjalisci, demoliberalowie. | Czyli zdecydowana większość polskiego społeczeństwa, bo osób o poglądach niesocjalistycznych bądź antysocjalistycznych jest w Polsce bardzo niewielki odsetek.
| Cytat: | | Jest cos takiego jak sprawiedliwosc spoleczna. Lustracja musi nastapic i nie moze byc wyrywkowa tylko objac wieksza czesc spoleczenstwa. | A co tu lustrować? Nie zauważyłem, żeby ktokolwiek z pracowników naukowych UŚ wypierał się swojego dorobku naukowego stworzonego w czasach PRL, bądź swoich poglądów. Więc co by ta lustracja niby dała? Przypomianam, że w lustracji chodzi o przyznanie się do współpracy z tajnymi służbami PRL, a sankcje są przewidziane jedynie za złożenie fałszywego oświadczenia w tej sprawie.
| Cytat: | | Komunista nie przestaje sie byc. Myslicie, ze ci nawroceni komunisci z SLD zmienili sie ? Bzdura. Czerwony zawsze bedzie czerwonym. | I?
Z tego jak często popełniasz ten błąd wnioskuję, że nie znasz języka polskiego, bądź nie umiesz obsługiwać klawiatury. Tak, jestem złośliwy.
| Cytat: | | Biorac pod uwage uklad sceny politycznej nie rozumiem dlaczego na nasz wydzial sa zapraszani komunisci, feministki i inni czerwoni | Bo są chętni żeby na spotkanie z nimi przyjść o czym świadczy frekwencja.
| Cytat: | | zamiast np pana Ziobro, Dorna, Kuchcinskiego i innych zasluzonych opozycjonistow. | Z Ziobry był taki opozycjonista jak i ze mnie, ale to Ci już ktoś napisał. A nie są zapraszani, bo widocznie nikt nie ma ochoty na to, żeby się tym zająć. Ale też nikt nie broni spotkania z nimi zorganizować, więc skoro jesteś tak nim zainteresowany, to może weź się za to, technicznie to nie jest żaden wielki problem.
| Cytat: | | Nie jestem fanatykiem, | W kontekście całości Twoich wypowiedzi z tego tematu:
| Cytat: | | ale krew mnie zalewa gdy widze mlodych, ktorzy garna sie do lsd. Nie wierze, ze ludzie tutaj studiujacy moga byc az tak ograniczeni. W koncu to nie jest plebs, byli dzialacze komunistyczni ktorzy maja prawo popierac millera i spolke. Tylko mlodzi, zdolni ludzie. Bylem na spotkaniu z pania szenyszyn i oczom nie wierzylem, ze zadajacy pytania jeszcze sie przyznawali do bycia w lsd. | To lepiej zacznij wierzyć, bo taka jest rzeczywistość.
| Cytat: | | Tak wiec skoro sa profesorowie z komunistycznego nadania u nas na wydziale nalezy ich usunac lub zbojkotowac. | Bojkotuj do woli, ja nie zamierzam. Bojkotować mógłbym teoretycznie co najwyżej zajęcia kogoś, kogo uznałbym za osobę skrajnie niekompetentną w danej dziedzinie, ale póki co ja osobiście się z taki przypadkiem nie spotkałem i mam nadzieję, że się nie spotkam.
| Karl napisał/a: | jakiekolwiek inne. W tym przypadku (lustracji wykładowców) nie ma to akurat żadnego znaczenia. Należy jedynie zadać pytanie, w jaki sposób obecni profesorowie rodem ze starego systemu, zdobywali swoje tytuły naukowe? Czy była to typowa droga naukowca (ale skądinąd bombardowana ówczesną propagandą), czy może profesury otrzymywano z nadania, za zasługi? | I tu masz Karl imo rację. Tylko najpierw trzeba by znaleźć dowody na to, że czyjś dorobek naukowy nie był w świetle obowiązujących ówcześnie wymagań wystarczający do nadania tytułu profesora, a tytuł ten nadano z innych (np. politycznych) powodów. Dopiero wtedy można by kogoś o cokolwiek oskarżać, nie wcześniej, wszak obowiązuje zasada domniemania niewinności i nie widzę żadnego powodu dla którego miano by zdecydowaną większość zasłużonych dla polskiej nauki osób ciągać po jakichś dziwacznych komisjach czy sądach w ramach polowania na czarownice. Ale ja nie czuję się w żaden sposób kompetentny by oceniać adekwatność dorobku naukowego naszej kadry, wprost przeciwnie i wybaczcie, ale nie sądzę, żeby ktokolwiek z nas był. Jedyne co mogę powiedzieć, to że z dotychczasowych doświadczeń moich wynika, że wszyscy profesorowie naszego Instytutu (z innymi siłą rzeczy prawie nie mam kontaktu, więc nie mam podstaw by się wypowiadać) wiedzą i kompetencjami w swoich dziedzinach dysponują i nie mam żadnych podstaw by sądzić i twierdzić inaczej. Co więcej procedura badania i oceny dorobku naukowego przed nadaniem tytułu profesora jest na tyle wnikliwa i rozbudowana, a wymagania na tyle wysokie, że właśnie to imo powoduje, że tak niewielu ludzi zdobywa ten zaszczytny tytuł, a nie uwarunkowania polityczne. Dlatego nie widzę sensu powoływania jakiegoś nowego organu do dodatkowej kontroli tych procedur. |
|
|
|
|
 |
Fimbulwinter
Guru 93 93 / 93

Kierunek: 418
|
|
|
|
 |
TepaCiupaga
Nowy na forum

Kierunek: Politologia ???
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 11:19 am
|
|
|
A czy wazny jest dorobek naukowy osoby, ktora swiadomie zdradziala innych Polakow i szkodzila dobru prawdziwie wolnej, niekomunistycznej Polski ? Taka osoba moze dostac nagrode Nobla, ale i tak bedzie zerem.
Na barkach inteligencji, a zwlaszcza grona pracownikow naukowych uniwerystetow spoczywa ogromny obowiazek. To jest elita elit. Tym grozniejsza, ze ukierunkowuje mlode umysly.
Wasze wyjazdy i docinki w strone moich prawicowych pogladow i proPiSowskich sympatii sa smieszne. Gdybyscie byli nastolatkami, to rozumiem, ale wami juz nie tak latwo manipulowac, a dajecie sie omamic Tuskowo - Millerowskiej propagandzie.
Rozumiem bunt. Kosciol, patriotyzm narzuca pewne poswiecenie, ba nawet wyrzeczenie sie czastki swojej wolnosci w imie wyzszych celow.
Skoro tak tesknicie za komuszkami, to czemu gdy lsd stracilo wladze nagle zapanowal istny bum gospodarczy. Wystarczyl rok rzadow PiSu. Teraz kazdy liczy sie z Polskim glosem na arenie miedzynarodowej, a Polska stala sie wielkim placem budowy.
Do pelni szczescia potrzebna jest jeszcze lustracja, surowsze prawo karne i zapisy w konstytucji sankcjonujace morderstwa nienarodzonych polakow i polek.
To zadziwiajace. Kazdego dnia mijam na wydziale tylu rowiesnikow i nawet przez glowe mi nie przyszlo, ze na WNSie moze byc az tylu socjalistow... |
|
|
|
|
 |
malaga
idealistka

Kierunek: socjologiaV,SRiKS III
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 11:26 am
|
|
|
| TepaCiupaga napisał/a: | Wystarczyl rok rzadow PiSu. Teraz kazdy liczy sie z Polskim glosem na arenie miedzynarodowej, a Polska stala sie wielkim placem budowy.
|
Czekaj, czekaj... my żyjemy w tym samym kraju?
Liczą się z Polską, z której wszyscy się śmieją?
I gdzie widzisz te wielkie place budowy? (btw, wielkie place budowy kojarzą mi się raczej z inicjatywami typu Nowa Huta, itp.)
| TepaCiupaga napisał/a: | | Taka osoba moze dostac nagrode Nobla, ale i tak bedzie zerem |
Czyli chodzisz na zajęcia na UNIWERSYTECIE po to, żeby sprawdzać czyjeś poglądy polityczne a nie po to, żeby nauczyć się konkretnej i wartościowej wiedzy od kogoś, kto jest daleko bardziej kompetentny w tym temacie od Ciebie?
Gratuluję podejścia. Może od razu tytuł profesora dla tego Pana. Bo urodził się w innej epoce i nie mógł z nikim współpracować. |
|
_________________ "Life is not measured by the breaths we take, but by the
moments and places that take our breath away." |
|
|
|
 |
Don Pahrowa
Guru

Kierunek: Północ
Wiek: 16 Dołączył: 04 Paź 2005 Posty: 4938 Skąd: Centrum Wszechświata
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 11:39 am
|
|
|
Ustosunkuj się może do argumentów, które padły w tej dyskusji, zamiast posługiwać się sloganami - bo to potrafią nawet wyborcy Samoobrony...
| Cytat: | | To zadziwiajace. Kazdego dnia mijam na wydziale tylu rowiesnikow i nawet przez glowe mi nie przyszlo, ze na WNSie moze byc az tylu socjalistow... |
Niestety, PiS pod względem gospodarczym jest teraz chyba najbardziej lewacką partią spośród ugrupowań liczących się na scenie politycznej. Może tylko Samoobrona ich przebija, acz niekoniecznie.
Nazywanie PiSu prawicą to nadużycie, głupota albo celowa prowokacja... |
|
| Ostatnio zmieniony przez Don Pahrowa Sob 10 Mar, 07 11:55 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bialix
Guru Goldberg

Kierunek: Historia V (zasadniczo)
Wiek: 22 Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 2334 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 11:42 am
|
|
|
| TepaCiupaga napisał/a: | | Skoro tak tesknicie za komuszkami, to czemu gdy lsd stracilo wladze nagle zapanowal istny bum gospodarczy. Wystarczyl rok rzadow PiSu. |
Ech... naprawdę jesteś taki zaślepiony i ograniczony, że nie widzisz, że lata 2006 i 2007 są dobre, bo korzystają jeszcze z tego co wypracował rząd Belki? Zobaczysz, ze w 2008 wszystko runie jak domek z kart... No chyba, że kaczory będą się dalej żreć ze sobą i innymi, i gospodarkę zostawią w spokoju -.- |
|
_________________ W etyce ateistycznej nie ma miejsca na nonsensy o "uległości" głoszone przez zarówno grupy baptystyczne i inne chrześcijańskie, jak i żydowskie. Ateiści odrzucają - zresztą słusznie - te prymitywne patriarchalne postawy wobec małżeństwa obecne w wielu religiach.
Ron Barrier
 |
|
|
|
 |
Grzona
Greńudos Locos

Kierunek: Politologia V rok
Wiek: 24 Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 7523 Skąd: LIGOTA CITY
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 2:34 pm
|
|
|
| Fimbulwinter napisał/a: |
| Grzona napisał/a: | | Przykłady jakieś? |
Ja znam jednego naukowca o dorobku którym mało który doktor pretendujący do habilitacji może się pochwalić, a którego praca doktorska była odrzucana już chyba z 5 razy. Czemu? Bo jest bardzo aktywnym działaczem NIKLOTa.
[nawiasem mówiąc z tego samego powodu stracił kiedyś pracę w jednej z warszawskich szkół] | Jeśli jest tak jak mówisz, to to rzeczywiście skandal. Ale czy To Twoim zdaniem uzasadnia tezę, że:
1) holistycznie patrząc obecnie stopnie/tytuły naukowe w Polsce dostaje się za poglądy polityczne
2) Pani Senyszyn lub ktoś inny zdobył stopień/tytuł naukowy za poglądy polityczne
Bo takie imo Pan Ciupaga stawia.
| TepaCiupaga napisał/a: | | A czy wazny jest dorobek naukowy osoby, ktora swiadomie zdradziala innych Polakow i szkodzila dobru prawdziwie wolnej, niekomunistycznej Polski ? | W nadawaniu stopni/tytułów naukowych tylko on jest istotny. Ocena moralna danej osoby (z definicji nieobiektywna) nie ma tu nic do rzeczy.
| Cytat: | | Taka osoba moze dostac nagrode Nobla, ale i tak bedzie zerem. | A to już zależy wyłącznie od indywidualnego systemu wartości. Dla Ciebie będzie, dla kogoś innego nie - sprawa subiektywna. Tymczasem jej wkład w rozwój nauki jest obiektywny. Mi się może np. nie podobać działalność Kaczyńskiego czy Giertycha, którą uważam za szkodliwą dla Polski, ale nie kwestionuję ich dorobku naukowego z zakresu prawa i dendrologii.
| Cytat: | | To jest elita elit. | W końcu się w czymś zgadzamy.
| Cytat: | | Tym grozniejsza, ze ukierunkowuje mlode umysly. | Co w niej niby takiego groźnego? Może to, że cechuje ją pluralizm myśli, a nie jedyniesłuszne poglądy?
| Cytat: | | Rozumiem bunt. Kosciol, patriotyzm narzuca pewne poswiecenie, ba nawet wyrzeczenie sie czastki swojej wolnosci w imie wyzszych celow. | Zdefiniuj "wyższe cele", bo nie znam pojęcia.
| Cytat: | | Skoro tak tesknicie za komuszkami, to czemu gdy lsd stracilo wladze nagle zapanowal istny bum gospodarczy. | Zaczął się jeszcze za rządów Belki i po prostu trwa. A jego zaistnienie możliwe stało się m. in. dzięki rządom Millera, kiedy to w jakimś stopniu przezwyciężono kryzys powstały za rządów AWS. I daleki tu jestem od przypisywania wszystkich zasług premierowi Millerowi, bo może konkretnie pozytywnego średnio dużo zrobił, ale na pewno w porównaniu do poprzednika zdecydowanie mniej szkodził w gospodarce. | Cytat: | | Teraz kazdy liczy sie z Polskim glosem na arenie miedzynarodowej, | rzeczywiście. Większość naszych partnerów aktualnie ma nas za nieprzewidywalnych i patrzy na nas z dość dużym dystansem.
| Cytat: | | a Polska stala sie wielkim placem budowy. | Jak wybudujecie więcej niż komuniści za PRL, to Ci przyznam rację. Ale na początek starczą te 3 miliony mieszkań, których póki co ani widu ani słychu.
| Cytat: | | zapisy w konstytucji sankcjonujace morderstwa nienarodzonych polakow i polek. | Spadłem z krzesła. Proponuję zapoznanie się ze słownikiem języka polskiego. BTW. Panie patrioto, Polak i Polka pisze się dużą literą.
| Cytat: | | To zadziwiajace. Kazdego dnia mijam na wydziale tylu rowiesnikow i nawet przez glowe mi nie przyszlo, ze na WNSie moze byc az tylu socjalistow... | Aż prawie mi Cię żal.
| Don Pahrowa napisał/a: | | Nazywanie PiSu prawicą to nadużycie, głupota albo celowa prowokacja... | Im by przez gardło nie przeszło że są lewicą (swoją drogą też nie klasyczną, bo światopoglądowo nie mają z lewicowością wiele wspólnego), nie są i już i nie dadzą sobie wmówić, że czarne jest czarne a białe jest białe. Stąd m. in. slogan "państwo solidarne". który oznacza to samo co "państwo socjalne", ale z powodów ideologicznych musieli się posłużyć eufemizmem.
Ale schodzimy chyba z tematu. |
|
|
|
|
 |
Cu Chulainn [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 5:24 pm
|
|
|
| ................. |
|
| Ostatnio zmieniony przez Cu Chulainn Sro 21 Mar, 07 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fimbulwinter
Guru 93 93 / 93

Kierunek: 418
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 8:34 pm
|
|
|
| TepaCiupaga napisał/a: | | A czy wazny jest dorobek naukowy osoby, ktora swiadomie zdradziala innych Polakow i szkodzila dobru prawdziwie wolnej, niekomunistycznej Polski ? |
jeśli to nawiązywało do mojej bezpośrednio wcześniejszej wypowiedzi - a użycie tego samego zwrotu na to wskazuje- świadczy to tylko o jednym: pojęcia nie masz, co to NIKLOT.
| TepaCiupaga napisał/a: | | Kosciol, patriotyzm narzuca pewne poswiecenie, ba nawet wyrzeczenie sie czastki swojej wolnosci w imie wyzszych celow. |
to jak się to teraz ma do wcześniej wspomnianej "prawdziwie wolnej" ?
Kościół może mi naskoczyć
| TepaCiupaga napisał/a: | | czemu gdy lsd stracilo wladze nagle zapanowal istny bum gospodarczy |
będę strzelał: bo nikt nie miał kolejnego znaczka?
| TepaCiupaga napisał/a: | | Do pelni szczescia potrzebna jest jeszcze lustracja, surowsze prawo karne i zapisy w konstytucji sankcjonujace morderstwa nienarodzonych polakow i polek. |
CZYJEGO szczęścia?
| malaga napisał/a: | | I gdzie widzisz te wielkie place budowy? |
Obok Empika wyburzyli hamburgerownię 24h
| Grzona napisał/a: | Jeśli jest tak jak mówisz, to to rzeczywiście skandal. Ale czy To Twoim zdaniem uzasadnia tezę, że:
1) holistycznie patrząc obecnie stopnie/tytuły naukowe w Polsce dostaje się za poglądy polityczne |
Raczej w drugą stronę: za PEWNE poglądy się ich NIE dostaje.
| Grzona napisał/a: | | 2) Pani Senyszyn lub ktoś inny zdobył stopień/tytuł naukowy za poglądy polityczne |
Niestety tu ciężko nam się będzie porozumieć z racji odmiennych wydziałów i zakresu materiału. U nas raczej komuchów nie ma, kiedyś podobno było trochę z PUPY ale sukcesywnie się ich pozbywało - ja nie wiem, znam tylko z opowiadań.
Z drugiej strony jak się spojrzy na prace (historycznoliterackie, krytycznoliterackie i teoretycznoliterackie) pani Janion.... ale PODOBNO ona się bardzo tego wstydzi... |
|
_________________ Prawdą jest to, że gdyby ktoś miał odwagę i możliwość zarządzenia, aby wolność i naturalne przystosowanie zostały wprowadzone z dnia na dzień, największa katastrofa w historii ludzkości nieuchronnie spadłaby na nas jak powódź - WILHELM REICH |
|
|
|
 |
lauro
magister :P

Kierunek: politologia
|
Wysłany: Sob 10 Mar, 07 9:48 pm
|
|
|
| Fimbulwinter napisał/a: | | Ja znam jednego naukowca o dorobku którym mało który doktor pretendujący do habilitacji może się pochwalić, a którego praca doktorska była odrzucana już chyba z 5 razy. Czemu? Bo jest bardzo aktywnym działaczem NIKLOTa. |
Wydaje mi się, że w tym kraju jednak często przyznaje się doktorat za napisanie pracy doktorskiej + warunki dodatkowe (publikacje, przewód itd.), a nie za poglądy. Vide chociażby Maćko Giertych, który został profesorem belwederskim w '90 (z rachunku prawdopodobieństwa wynika, że zapewne za Jaruzelskiego). Nie wiem, komu może przeszkadzać neopoganizm. Takie nieszkodliwe świry
| Cytat: | | A czy wazny jest dorobek naukowy osoby, ktora swiadomie zdradziala innych Polakow i szkodzila dobru prawdziwie wolnej, niekomunistycznej Polski ? |
Co innego zdradzanie czy donoszenie, a co innego kariera naukowa w PRL-u. I legitymacja nie ma tu nic to rzeczy.
| TepaCiupaga napisał/a: | | bum gospodarczy |
W Polsce jest gospodarka uniezależniła się od zawirowań politycznych. To zjawisko tzw. italianizacji.
| TepaCiupaga napisał/a: | | Polska stala sie wielkim placem budowy. |
Zasługa euro z Brukseli. Co poza Rospudą buduje się bez udziału masońskich euro?
| TepaCiupaga napisał/a: | | kazdy liczy sie z Polskim glosem na arenie miedzynarodowej |
Bo MSZ straszy wetem. Porównałbym tę sytuację do pozycji terrorystów - z nimi też się liczą, ale mało kto ich uwielbia...
A jeśli masz na myśli misje w Iraku i Afganistanie - to akurat nic nowego, tylko wielkie nieudacznictwo autorstwa SLD-UP et cons.
| Fimbulwinter napisał/a: | | Obok Empika |
Pisze się "Empiku"
Zadam Ci Ciupago jedno pytanie - ważniejsze w przypadku naukowca są poglądy polityczne czy apolityczny dorobek naukowy?
[ Dodano: Sob 10 Mar, 2007 21:58 ]
I jeszcze przy okazji - czy Twoi rodzice mają wyższe wykształcenie? Kiedy je zdobyli? |
|
_________________ zastanów się. |
|
|
|
 |
Pawlo1984
Extra Weteran

Kierunek: Politologia
Wiek: 26 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 731 Skąd: Katowice-Koszutka
|
Wysłany: Sob 17 Mar, 07 12:06 am
|
|
|
TepaCiupaga: Z tymi komunistami na WNSie bywa roznie. Pewnie w kadrze dydaktycznej znajdzie sie spora grupa ludzi, ktorzy w PRL z przekonania lub z konformizmu pisali rozne prace wychwalajace socjalizm, itp.. Czesc z nich pewnie do dzisiaj nie zmienila swoich pogladow i ci ktorzy zmienili powini sie w jakis sposob ustosunkowac do swoich dawnych pogladow (zaprzeczyc lub potwiedzic i uzasadnic). Z moich doswiadczen wynika ze duza czesc wykladowcow, a w szczegolnosci studentow ma poglady lewicowo-libertynskie (nie mylic z liberalizmem, leseferyzmem), ale jednak nie wszyscy. Np. Prof. Kaute czy Dr Słupik z cała pewnoscia takich nie maja, nie mniej jednak przewaza ta druga grupa. Coz zrobic, studentow przekonywac do zmiany zdania, a wykladowcom zadawac niewygodne pytania.
PS. Prawda jest taka, ze o np. PiSie nie mozna powiedziec jednego dobrego zdania bo zaraz rzuca sie na ciebie grupa nieprzychylnych mu z zasady studentow. Mimo to trzeba sobie jakos radzic. |
|

|
|
|
|
 |
lauro

|
Wysłany: Sob 17 Mar, 07 1:02 am Lustracja na "czerwonym uniwersytecie"
|
|
|
| JK/GW napisał/a: | Lustracja na "czerwonym uniwersytecie"
Józef Krzyk
2007-03-15, ostatnia aktualizacja 2007-03-15 22:39
- Na Uniwersytecie Śląskim dalej pracują ludzie uwikłani we współpracę z SB. Tu lustracja jest wyjątkowo konieczna - mówi Przemysław Miśkiewicz, katowicki księgarz. Ze studiów wyleciał za działalność opozycyjną
Zgodnie z obowiązującą od w czwartku ustawą, oświadczenia lustracyjne muszą składać również wykładowcy wyższych uczelni. Na Uniwersytecie Śląskim - w PRL-u uchodzącym za najbardziej czerwoną uczelnię w Polsce - wrze. Rektor prof. Janusz Janeczek już zapowiedział, że odbierze od swych pracowników zaklejone koperty z oświadczeniami i, nie otwierając, przekaże Instytutowi Pamięci Narodowej. Czy będzie zwalniał tajnych współpracowników, bądź tych, którzy skłamali w oświadczeniach? - IPN będzie miał bardzo dużo roboty, mam nadzieję, że konieczność podejmowania takich decyzji spadnie na kolejnego rektora - mówi prof. Janeczek.
Zwolennicy lustracji podkreślają, że na katowickiej uczelni jest ona konieczna, ponieważ nadal pracują tu ludzie niegdyś uwikłani we współpracę z SB. - W żadnej innej wyższej uczelni w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego nie internowano tak wiele osób, ile u nas. W żadnej innej nie internowano rektora. To sporo mówi o skali penetracji uczelni przez tajne służby - argumentuje Michał Luty, wiceprezydent Katowic, a na początku lat 80. działacz "Solidarności" na UŚ. Na poparcie tej tezy przypomina, że w 1981 roku szef SB w Katowicach praktycznie codziennie przekazywał do ministra spraw wewnętrznych raport o sytuacji na śląskich uczelniach.
Podobnego zdania jest Przemysław Miśkiewicz, katowicki księgarz, który za działalność w Niezależnym Zrzeszeniu Studentów został aresztowany i wyrzucony ze studiów. Jest przekonany, że większość władz uniwersytetu na początku stanu wojennego była uwikłana we współpracę z komunistycznym aparatem przemocy. - A ponieważ wielu z nich pracuje do dziś, to nie jest to tylko sprawa przeszłości, ale teraźniejszości - zapewnia Miśkiewicz.
Wielu podkreśla jednak, że sporo pracowników uniwersytetu oficjalnie współpracowało z władzami PRL-u. Byli członkami uczelnianych komórek partyjnych i SB wcale nie musiała ich rejestrować jako tajnych współpracowników. - Czy oni prześlizgną się przez lustracyjne sito? - pytają przeciwnicy nowej ustawy.
Ewa Żurawska, szefowa uczelnianej "Solidarności", choć już dwa lata temu wystąpiła do IPN-u o wgląd do swojej teczki (czeka do dziś), studzi emocje. - Nie ma co dolewać oliwy do ognia - mówi. Jej zdaniem przy lustracji należy pamiętać o uwarunkowaniach z czasów PRL-u. - Wiadomo, jakie to były czasy - wzdycha.
Podobnego zdania jest prof. Marek Szczepański, szef Instytutu Socjologii. Sam złoży oświadczenie lustracyjne ("Mam czyste sumienie, nigdy nie byłem pracownikiem żadnych służb" - zapewnia), ale przestrzega przed wyciąganiem pochopnych wniosków. - Na początku stanu wojennego mnie i innych pracowników Instytutu weryfikowała ówczesna dyrektor prof. Wanda Mrozek [zmarła dwa lata temu - przyp. red.]. Robiła to tak, żeby nikt nie ucierpiał, ale dziś jej działalność może być przez kogoś zinterpretowana jako coś nagannego. Bardzo bym nie chciał, żeby przy lustracji skrzywdzono kogokolwiek, a szczególnie tych, którzy sami już się nie obronią - mówi profesor.
Zdaniem Ewy Żurawskiej, żeby takiego niebezpieczeństwa uniknąć, razem z lustracją powinno sporządzić się naukowe opracowanie w tej sprawie. Problem w tym, że choć dokumenty w archiwum IPN-u są już dla naukowców dostępne, na razie nikt do tej pracy się nie kwapi. |
http://miasta.gazeta.pl/k...19,3991013.html
komentarzy nie wklejam, ale warto zobaczyć |
|
_________________ zastanów się. |
|
|
|
 |
m82
Extra Weteran I don't do mornings

Kierunek: politologia of course
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 5:10 pm Niedzielny wykład profesora Iwanka
|
|
|
Kto był na wykładzie ten wie. Kto nie, niech żałuje... chociaż to, co usłyszeliśmy, optymistycznie niestety nie brzmiało.
Dzienni może już usłyszeli, a może usłyszą na wykładach profesora w najbliższym tygodniu.
Chodzi o jego wypowiedź na temat lustracji.
Zgadzam się z profesorem, że forma nie ta co powinna.
Nie zgadzam się, że forma powinna być inna.
Coraz częściej zaczynam myśleć, że powinni te wszystkie archiwa z dymem puścić. Wiem, wiem... to kawałek historii, ważne dla niektórych dokumenty itd... ale jak pomyślę tylko o sobie i swoim pokoleniu - a co nas to obchodzi?!
No ale dobra. Nie o moje poglądy na ten temat tu chodzi.
Zaskoczyła mnie wypowiedź profesora. Brzmiała trochę jak pożegnanie ze studentami. Pan profesor mówił, że nie podjął jeszcze decyzji czy złoży oświadczenie czy nie... nie jest przesądzone to, czy będzie się z nami spotykał do końca semestru czy może nie... Wszystko ma się wyjaśnić w połowie maja podobno. Przemówienie jednak było na tyle poważne, że ja przynajmniej nie bardzo mogłam myśleć potem o tym, co profesor mówił o rządach, parlamentach itp
Nie wyobrażam sobie, aby przez to, że pan profesor nie wypełnił jakiegoś świstka miał stracić pracę. I pewnie nie on jeden na naszym wydziale i całym USiu.
Dziś po raz pierwszy usłyszałam coś, co zdecydowanie utwierdza mnie w przekonaniu - w tym kraju normalnie nie jest (a w domu mi ciągle powtarzają, że mam się tak nie przejmować i to minie Tyle, że chyba nie warto czekać, bo potem na wyjazd i ucieczkę z teg kraju może być za późno).
[ Dodano: Nie 18 Mar, 07 5:30 pm ]
a to się ukazało przed chwilką:
Ustawa lustracyjna narusza prawa człowieka
Nowa ustawa lustracyjna narusza prawa człowieka i podstawowe wolności - napisali w oświadczeniu członkowie Komitetu Helsińskiego. Ich zdaniem przewidziany w ustawie zakaz wykonywania zawodu dziennikarza jako sankcja za kłamstwo lustracyjne jest "zamachem na wolność słowa".
- Nikomu nie można całkowicie odebrać prawa do publikowania w prasie, czasopismach lub w mediach elektronicznych albo publikowania książek - podkreślili członkowie Komitetu.
Autorzy stanowiska zaznaczyli, że nie można również zakazać wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego. Ich zdaniem "w ten sposób państwo ingeruje w konstytucyjnie zagwarantowaną wolność nauczania i badań naukowych".
Ponadto, jak dodali, zawarta w ustawie definicja współpracy z tajnymi służbami jest sprzeczna z zakazem dyskryminacji w życiu publicznym. Według Komitetu spowodowane jest to faktem, że jako współpracę ze służbami bezpieczeństwa ustawa określa nie tylko aktywne działanie, lecz także współdziałanie pozorne lub uchylanie się od dostarczania informacji.
- Z punktu widzenia podstawowych gwarancji praw jednostki niedopuszczalny jest brak rozwiązań prawnych i organizacyjnych umożliwiających zakończenie procedury lustracyjnej w rozsądnym terminie - oceniają członkowie Komitetu Helsińskiego. Jak dodają, osoba podlegająca lustracji narażona jest na wieloletnie czekanie na wynik postępowania.
W ocenie Komitetu także przewidziane ustawowo ograniczenia w udostępnianiu dokumentów dla osób traktowanych przez organy bezpieczeństwa PRL jako tajni współpracownicy, jest ograniczeniem możliwości obrony, do której mają prawo wszyscy obywatele.
Stanowisko Komitetu Helsińskiego zostało podpisane m.in. przez Teresę Bogucką, prof. Andrzeja Rzeplińskiego, prof. Marka Safjana i prezesa Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka Marka Nowickiego.
[ Komentarz dodany przez: malaga: Nie 18 Mar, 07 6:05 pm ]
Temat dotyczący lustracji pracowników naukowych i jej zasadności już mamy; scalam tematy |
|
_________________ http://www.lastfm.pl/music/papilla |
|
|
|
 |
solaris
Bywalec

Kierunek: południe
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 6:36 pm
|
|
|
| Nie rozumiem jak się ma internowanie masy ludzi do masy komunistów na US... |
|
|
|
|
 |
Freddy [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 7:09 pm
|
|
|
Mam ogromną nadzieję, że wreszcie sprawiedliwości stanie się zadość.
| m82 napisał/a: | | Dziś po raz pierwszy usłyszałam coś, co zdecydowanie utwierdza mnie w przekonaniu - w tym kraju normalnie nie jest |
Zgadzam się ale ......... zupełnie z innej strony. Chore jest żyć w kraju gdzie rzeczywistość kształtują ludzie o złamanej reputacji i moralności.
lustracja musi być przeprowadzaona ....... szkoda, że tak późno
| m82 napisał/a: | | Coraz częściej zaczynam myśleć, że powinni te wszystkie archiwa z dymem puścić. Wiem, wiem... to kawałek historii, ważne dla niektórych dokumenty itd... ale jak pomyślę tylko o sobie i swoim pokoleniu - a co nas to obchodzi?! |
To jest cynizm. |
|
|
|
|
 |
solaris
Bywalec

Kierunek: południe
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 7:26 pm
|
|
|
| Nie rozumiem dlaczego mają być ukarani mądrzy i inteligentni ludzie? jak oni szkodza nam - studentom, o wyrobionych poglądach politycznych? Po co to wywlekać? Nie rozumiem tego kraju... |
|
|
|
|
 |
m82

|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 7:34 pm
|
|
|
| Freddy napisał/a: | | Zgadzam się ale ......... zupełnie z innej strony. Chore jest żyć w kraju gdzie rzeczywistość kształtują ludzie o złamanej reputacji i moralności. |
no dobra. też fakt. ale czy ludzie, którzy będą lustrować są ludźmi o nienagannej reputacji, ludzie moralni? oto jest pytanie!
... bo jak patrzę na tę radiomaryjną koalicję, która się między sobą żre, a wszyscy niby przykładni i prawi katolicy to mi się niedobrze robi. chodzi o to, że oni nie mają prawa lustrować tej reszty, bo nie są lepsi niestety.
| solaris napisał/a: | | Nie rozumiem tego kraju... |
a ja zaczynam go nienawidzić przez tych "patriotów"
jakies resztki sentymentu istnieją we mnie tylko dzieki fajnym, mądrym ludziom. np. paru nauczycielom z liceum... no i chyba dzięki paru wykładowcom jeszcze też.
[ Dodano: Nie 18 Mar, 07 7:37 pm ]
| Freddy napisał/a: | m82 napisał/a:
Coraz częściej zaczynam myśleć, że powinni te wszystkie archiwa z dymem puścić. Wiem, wiem... to kawałek historii, ważne dla niektórych dokumenty itd... ale jak pomyślę tylko o sobie i swoim pokoleniu - a co nas to obchodzi?!
To jest cynizm. |
eeee..... gdzie tam? raczej "zmęczenie materiału". Niech to puszcza z dymem - może będzie pare problemów mniej. |
|
|
|
|
 |
Pawlo1984
Extra Weteran

Kierunek: Politologia
Wiek: 26 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 731 Skąd: Katowice-Koszutka
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 8:03 pm
|
|
|
| m82 napisał/a: | | Zaskoczyła mnie wypowiedź profesora. Brzmiała trochę jak pożegnanie ze studentami. |
O ktorego profesora chodzi? |
|

|
|
|
|
 |
malaga
idealistka

Kierunek: socjologiaV,SRiKS III
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 8:06 pm
|
|
|
| Pawlo1984 napisał/a: | | O ktorego profesora chodzi? |
Tytuł posta: Niedzielny wykład profesora Iwanka |
|
_________________ "Life is not measured by the breaths we take, but by the
moments and places that take our breath away." |
|
|
|
 |
m82

|
Wysłany: Nie 18 Mar, 07 8:17 pm
|
|
|
| malaga napisał/a: | Pawlo1984 napisał/a:
O ktorego profesora chodzi?
Tytuł posta: Niedzielny wykład profesora Iwanka | ano właśnie.
(dzieki malaga )
był oddzielny post pod tym tytułem, ale mod wrzucił to tu.
[ Komentarz dodany przez: malaga: Nie 18 Mar, 07 9:25 pm ]
wrzucił, bo tutaj się nadaje i nie należy dublować tematów
[ Dodano: Wto 17 Kwi, 07 1:20 pm ]
profesor Jan Turuslki z Instytutu Chemii Uniwersytetu w Białymstoku powiedział
Pocałujcie mnie w dupę pajace!
http://wiadomosci.gazeta....00,4064569.html
Ciekawe jak u nas skończy się proces lustracyjny? |
|
|
|
|
 |
werty
Nowy na forum

|
Wysłany: Czw 31 Maj, 07 9:30 pm Agenci SB na WNSie
|
|
|
| Witajcie, chciałbym poruszyć bardzo ważny, przynamniej dla mnie, temat. Niedawno dowiedziałem sie, że w prasie ukazał się artykuł (który również znajduje się lub znalazł tutaj) dotyczący agentury SB wśród pracowników naukowych naszego wydziału. proszę osoby znające temat o kontakt, najlepiej poprzez wiadomość prywatną. Chyba, że ktoś wypowie się na forum. pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
lauro

|
|
|
|
 |
Rama
Guru ~~Blue Lady~~

Kierunek: History - Archiwum X
Wiek: 27 Dołączyła: 01 Sie 2007 Posty: 1387 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: Sob 04 Sie, 07 8:59 am
|
|
|
Powinni sami się ujawnić Nie,że ktoś ich zlustruje i wszystko wyjdzie Z jednej strony,kto by nas uczył?Jeśli by takich ludzi zwalniano....Z drugiej,jak sobie pomyśle jaka to jest kasa,poważanie,szacunek-a taka osoba szkodziła innym Może ktoś wiele zdolniejszy,przez takiego ,,kabla''wylecial z uczelni |
|
_________________ ''Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół''-W. S. Reymont
''My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna.Tą rzeczą jest honor''-J. Beck Per aspera ad astra Historia vitae magistra
 |
|
|
|
 |
Abriza
Stały bywalec dziobak i kolczatka

Kierunek: Filozofia IV zaoczna
|
Wysłany: Sob 29 Wrz, 07 4:51 pm
|
|
|
| lauro napisał/a: | | Czy sądzicie, że takie osoby powinny dalej wykładać? |
Ja też nie widzę problemu, podobnie wisi mi to czy ktoś jest homo czy heteroseksualny. Jak się zna na rzeczy i głupot nie papla to jak najbardziej powinien wykładać.
Żyć jakoś trzeba, jeśli ci życie miłe, a jak ci sie nie podoba i nie umiesz (możesz) się przystosować do istniejących warunków to, albo giniesz, albo walczysz o przetrwanie. |
|
|
|
|
 |
|
|
Regulamin Forum • forumwns@forumwns.org • sprawy techniczne: administrator@forumwns.org
Publikowane treści stanowią wyłącznie wypowiedzi Użytkowników, są publikowane na ich odpowiedzialność, a Forum Studentów WNS nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treści umieszczane przez Użytkowników forum. Treści zawarte w postach wyrażają wyłącznie poglądy ich autorów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
| |
|